Ba al zenekien...?
Zergatik ez da jasangarria gaur-egungo elikadura-sistema?
Giza jarduerek lurreko sistemaren egonkortasunerako eta gizarteriaren eta gainerako izaki bizidunen ongizaterako segurutzat hartzen diren mugetatik haratago eramaten dute ingurumena. Gaur egungo elikadura-sistema ez da jasangarria, hauekin lotuta baitago: NOLA […]
Euskal Herriko tomate agroekologikoek %38,6 CO2 gutxiago isurtzen dute Almeriako tomateek baino
EHNE Bizkaiak bultzatutako azterketaren emaitzek baieztatu dute eredu agroekologikoan ekoiztuak diren tomateek berotegi efektuko gasen isurketan, eta batez ere energia kontsumoan, inpaktu txikiagoa dutela eredu agroindustrialean ekoiztuak diren tomateekin alderatuta. […]
Fruta eta barazkiei buruzko mito faltsuak
BARAZKI IZOZTUEK FRESKOEK BAINA NUTRIENTE GUTXIAGO DITUZTE Izozte-prozesuak ia ez du aldatzen barazkien nutrizio-osaera. Barazkiak izoztea oso baliabide egokia da eguneroko kontsumoa ziurtatzeko, erosteko eta hauek sukaldatzeko denborarik ez dugunean. […]
Fruta eta barazkien kontsumoa
Fruta eta barazkiak oso elikagai garrantzitsuak dira elikadura osasungarri bat izateko. Egunero eta kopuru gomendatuetan sartuz gero, gaixotasun kardiobaskularrak, idorreria, gizentasuna eta zenbait minbizi-mota izateko arriskua murrizten da, besteak beste. […]
Kirola osasunerako
Aldian-aldian jarduera fisikoa egiteak ongizatea dakar, eta, aldi berean, diabetesa, hipertentsioa, gehiegizko pisua, bihotzeko infartuak, dementzia eta zenbait minbizi-mota prebenitzen laguntzen du. Bizimodu sedentarioa aldiz, hau da, egunean zehar eserita […]
Liburu eta dokumental interesgarriak
Eguraldi euritsua nagusi den honetan, etxean goxo egonez hainbat liburu eta dokumentalez gozatzeko gomendioa luzatu nahiko genizueke: Besteren baten berri baduzu eta gainerako bazkideoi gomendatu nahi badiguzu gure lan-ildoekin erlazioa […]
Edari energetikoak arriskutsuak dira
Edari energetikoak modan daude nerabe eta gazteen artean, eta horrek kezkatu egiten ditu familiak eta osasungintzako profesionalak eta, ondorioz, pixkanaka gero eta eztabaida zabalagoa sortzen ari da gizartean. Bigarren Hezkuntzako […]
Haurren elikaduran elikagaiak txertatzeko egutegia
Elikadura osasungarria bereziki garrantzitsua da bizitzako lehen urteetan, izan ere, nutrizio-egoera ona eta hazteko modu egokia eskaintzeaz gain, haurtzaroan, nerabezaroan eta helduaroan mantenduko diren ohitura osasungarriak hartzen lagun dezake. Amaren […]
Nola lortu elikagaien soberakinak murriztea?
Bizitza garesti dagoen honetan, munduko txoko ugaritan (baita gurean ere) elikagai eskasia pairatzen dutela kontutan hartuz eta naturaren baliabideak mugatuak direla ahaztu gabe, garrantzitsua iruditzen zaigu denok ahalegina egitea etxean […]
Nola aprobetxatu elikagaien propietateak ahalik eta gehien
Elikagaiak prestatzen ditugun moduak eragin zuzena du gure gorputzak haien propietateak asimilatzeko duen gaitasunarekin. Ez da berdina elikagai bat gordinik, egosita, lurrunean egina, labean errea ala frijituta jatea. Urte sasoiaren […]
Cassia kanela eta Ceylan kanela berdinak al dira?
Inondik inora! Gaur egun kanela deitzen duguna eta dendetan aurkitzea ohikoa dena, dela zotzean, dela ehoa, Cassia zuhaitzaren azal deshidratatua da (Cinnamomum cassia). Zuhaitz hori Txinako hegoaldekoa da, eta Asiako […]
Oloak badu glutenik?
Glutena zerealetan dagoen proteina bat da, hala nola, garian, garagarrean, zekalean, trikalean (zekale eta gariaren nahasketa) eta espeltan eta horrek, erantzun immunitarioa eragiten die digeritu ezin duten pertsonei. Naturalki glutenik […]
Zer da glutena?
Glutena zerealetan dagoen proteina bat da, hala nola, garia, garagarra, zekalea, trikalea (zekale eta gariaren nahasketa) eta espeltan. Pertsona batzuetan, glutenak erantzun immunitarioa eragiten du. Horrek, heste-mehearen inflamazioa sortzen du […]
Ogitarteko osasuntsua
Udaberriarekin batera eguraldi ona dator, horrek hainbeste gustatzen zaizkigun plan horiek egiten hasten garela esan nahi du: mendiko ibilbideak, hondartzara joan, egun pasa… Horrelako planekin ogitarteko on batekin batera doaz, […]
Gauza bera al dira iraungitze-data eta kontsumo lehenetsia?
Gai honek nahasmen handia sortzen du kontsumitzaileengan erosketak egiterako orduan eta argi izan behar dugu ez dela gauza bera. Kontsumo lehenetsiaren datak elikagaiak aurreikusitako kalitatea noiz arte kontserbatzen duen adierazten […]
Elikadura osasuntsuaren piramidea
Elikadura piramidea guztiok ezagutu beharreko zerbait da. Gure eguneroko menuak antolatzeko eta elikagaiak aukeratzeko garaian buruan eduki beharreko eskema bat da. Haren bitartez, modu bisual batean gure saskian ezinbestekoak diren […]
Gure elikaduratik zer kendu edo aldatu beharko genuke?
Elikadura osasuntsu bat izateko ezinbestean kontutan hartu beharrekoak dira honako gomendio hauek. Garrantzitsuena egunerokoan kontutan izatea da, tarteka salbuespenen bat egin dezakezula jakinda. Elikaduraren inguruan dietaren arabera jarraibideak aldatzen dira […]
Gure elikaduran zein aldaketa txertatu beharko genituzke?
Egunerokoan aldaketa txikiak txertatuz, gure elikadura nabarmen hobetu dezakegu.
Elikadura osasuntsu batean zer ugaritu beharko genuke?
Osasuntsu egoteko elikadurak berebiziko garrantzia duela badakizue. Bada, zuen eguneroko menuak prestatzean honako aholkuak kontutan izatera animatzen zaituztegu.
Nola lortu hobeto jatea?
Denok entzun dugu noizbat “egunean 5 fruta eta barazki pieza bat jan behar dituzu” “haragi gorriaren kontsumoa murriztu behar duzu” “azukrearen kontsumoa gutxitu” “gutxienez astean hirutan lekaleak jan” eta horrelako […]