Ba al zenekien...?
Nola aprobetxatu elikagaien propietateak ahalik eta gehien
Elikagaiak prestatzen ditugun moduak eragin zuzena du gure gorputzak haien propietateak asimilatzeko duen gaitasunarekin. Ez da berdina elikagai bat gordinik, egosita, lurrunean egina, labean errea ala frijituta jatea. Urte sasoiaren […]

Cassia kanela eta Ceylan kanela berdinak al dira?
Inondik inora! Gaur egun kanela deitzen duguna eta dendetan aurkitzea ohikoa dena, dela zotzean, dela ehoa, Cassia zuhaitzaren azal deshidratatua da (Cinnamomum cassia). Zuhaitz hori Txinako hegoaldekoa da, eta Asiako […]
Oloak badu glutenik?
Glutena zerealetan dagoen proteina bat da, hala nola, garian, garagarrean, zekalean, trikalean (zekale eta gariaren nahasketa) eta espeltan eta horrek, erantzun immunitarioa eragiten die digeritu ezin duten pertsonei. Naturalki glutenik […]

Zer da glutena?
Glutena zerealetan dagoen proteina bat da, hala nola, garia, garagarra, zekalea, trikalea (zekale eta gariaren nahasketa) eta espeltan. Pertsona batzuetan, glutenak erantzun immunitarioa eragiten du. Horrek, heste-mehearen inflamazioa sortzen du […]

Ogitarteko osasuntsua
Udaberriarekin batera eguraldi ona dator, horrek hainbeste gustatzen zaizkigun plan horiek egiten hasten garela esan nahi du: mendiko ibilbideak, hondartzara joan, egun pasa… Horrelako planekin ogitarteko on batekin batera doaz, […]

Gauza bera al dira iraungitze-data eta kontsumo lehenetsia?
Gai honek nahasmen handia sortzen du kontsumitzaileengan erosketak egiterako orduan eta argi izan behar dugu ez dela gauza bera. Kontsumo lehenetsiaren datak elikagaiak aurreikusitako kalitatea noiz arte kontserbatzen duen adierazten […]

Elikadura osasuntsuaren piramidea
Elikadura piramidea guztiok ezagutu beharreko zerbait da. Gure eguneroko menuak antolatzeko eta elikagaiak aukeratzeko garaian buruan eduki beharreko eskema bat da. Haren bitartez, modu bisual batean gure saskian ezinbestekoak diren […]

Gure elikaduratik zer kendu edo aldatu beharko genuke?
Elikadura osasuntsu bat izateko ezinbestean kontutan hartu beharrekoak dira honako gomendio hauek. Garrantzitsuena egunerokoan kontutan izatea da, tarteka salbuespenen bat egin dezakezula jakinda. Elikaduraren inguruan dietaren arabera jarraibideak aldatzen dira […]

Gure elikaduran zein aldaketa txertatu beharko genituzke?
Egunerokoan aldaketa txikiak txertatuz, gure elikadura nabarmen hobetu dezakegu.

Elikadura osasuntsu batean zer ugaritu beharko genuke?
Osasuntsu egoteko elikadurak berebiziko garrantzia duela badakizue. Bada, zuen eguneroko menuak prestatzean honako aholkuak kontutan izatera animatzen zaituztegu.
Nola lortu hobeto jatea?
Denok entzun dugu noizbat “egunean 5 fruta eta barazki pieza bat jan behar dituzu” “haragi gorriaren kontsumoa murriztu behar duzu” “azukrearen kontsumoa gutxitu” “gutxienez astean hirutan lekaleak jan” eta horrelako […]